Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ μια άλλη ζωή και μπόρεσα να δω ότι τα πάντα γύρω μου με προκαλούσαν να μεγαλώσω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι βρίσκομαι πάντα και σε όλες τις περιστάσεις, την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος και ότι όλα όσα γίνονται είναι σωστά. Από τότε κατάφερα να γαληνέψω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΠΟΔΟΧΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και σταμάτησα να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά, με τον δικό μου τρόπο και στους δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα “υγιή εγωισμό”.
Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι ΑΥΤΑΓΑΠΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να θέλω να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλλα πολύ λιγότερο.
Σήμερα κατάλαβα ότι αυτό το λέμε ΑΠΛΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζώ στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω περισσότερο τη στιγμή όπου ΟΛΑ συμβαίνουν.
Έτσι σήμερα, ζω την κάθε μέρα και αυτό το λέω ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η λογική απέκτησε έναν πολύτιμο σύντροφο.
Αυτή τη σχέση την ονομάζω σήμερα ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες. Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ!
Τσάρλι Τσάπλιν
Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Walworth μια γειτονιά του Λονδίνου και πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977 στην Ελβετία.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, η καθημερινότητα κάθε πολίτη έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη λόγω των οικονομικών συγκυριών. Η αντικειμενική δυσκολία να επιλύσει σοβαρά ζητήματα, όπως η απώλεια της εργασίας, η οικονομική δυσπραγία, η επαγγελματική – αλλά και η γενικότερη – ανασφάλεια σε συνδυασμό με τις επιφανειακές διαπροσωπικές σχέσεις και την απουσία ενός ουσιαστικού περιβάλλοντος στήριξης, τον αποθαρρύνει, τον αποδυναμώνει και τον αποπροσανατολίζει από την επίλυση των προβλημάτων.
Παρά τα δυσοίωνη πραγματικότητα, το άτομο δεν πρέπει να είναι έρμαιο όλων των δυσχερειών που προαναφέρθηκαν. Η λύση και η προστασία του πολίτη είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η σφυρηλάτηση θετικών χαρακτηριστικών και η ενίσχυση όλων των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα του, τα οποία η μίζερη καθημερινότητα εκμηδένισε, είναι ο τρόπος για να ξεπεράσει το άτομο τα καθημερινά προβλήματα. Αποτελούν το μέσο για να θυμηθούμε όλοι μας πως έχουμε τις ικανότητες να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, πως μπορούμε να δούμε και τη λύση, όχι μόνο το πρόβλημα.
Επομένως, ο δρόμος προς την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση δημιουργεί θετικές προοπτικές. Πρόκειται για έναν δρόμο μακροχρόνιο, δύσβατο, μα εξαιρετικά προκλητικό. Για το λόγο αυτό, ένας πρακτικός οδηγός επιβίωσης και αυτοενίσχυσης οπωσδήποτε συμβάλλει στην απεμπλοκή μας από αρνητικές σκέψεις και στην άμεση αυτοενίσχυσή μας, πως μπορούμε, δηλαδή, να τα καταφέρουμε. Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ανιχνεύσουμε τον εαυτό μας.
Αρχικά, η καταγραφή των στοιχείων εκείνων που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε δύσκολες καταστάσεις είναι πολύ σημαντική, καθώς με τον τρόπο αυτό, με την πραγματική καταγραφή, μπαίνουμε στη διαδικασία να εντοπίσουμε κάποια από τα θετικά σημεία του εαυτού μας. Από την άλλη, καλό θα ήταν να απαριθμήσουμε και τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητάς μας που, πολλές φορές, μας κάνουν να πελαγοδρομούμε και να αισθανόμαστε ανήμποροι. Η καταγραφή των αδυναμιών μας είναι μέρος της λύσης.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιηθούν οι επίμονες αρνητικές σκέψεις (π.χ. παρά την προσωπική προσπάθεια, κάποιες συνθήκες δεν μπορούν να αλλάξουν) και εν συνεχεία, να γίνει προσπάθεια οι αρνητικές αυτές σκέψεις να περιοριστούν. Η ενασχόληση με κάποια πρακτική δραστηριότητα που απαιτεί την πλήρη προσοχή και προσήλωση είναι μία εναλλακτική για τη μείωση του αρνητισμού. Τέλος, η βραχύχρονη στοχοθεσία και η αυτοεπιβράβευση για την επίτευξη ενός μικρού στόχου μέσα στην ημέρα, είναι μια σημαντική διαδικασία για την σταδιακή ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Το αντιστάθμισμα απέναντι στην οικονομική κρίση και σε όλα όσα αυτή επιφέρει, είναι ο εαυτός μας. Η ουσιαστική επικοινωνία με το υποστηρικτικό κοινωνικό, οικογενειακό περιβάλλον, η επικέντρωση στα θετικά μας στοιχεία, η σωματική και πνευματική ευεξία είναι τα σημεία – κλειδιά που μπορούν να αποτελέσουν τα όπλα απέναντι στον καθημερινό αγώνα και είναι τα θεμέλια για το δρόμο προς την αυτογνωσία.
ΠΗΓΗ