Με τον όρο "Λίστα Επαφών" εννοούμε τη λίστα με υποψήφιους να αποτελέσουν τον πυρήνα των άμεσων συνεργατών σου, που θα δραστηριοποιηθούν ως σύμβουλοι αγορών και θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις το δικό σου δίκτυο καταναλωτών.
Η επιτυχία μας εξαρτάται από το πόσο καλά θα παίξουμε στο "παιχνίδι των κινήτρων", δηλαδή στο να επιλέξουμε για συνεργάτες άτομα με ειδικές ικανότητες και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν τα προσωπικά τους κίνητρα, για να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση. Ως προς το δεύτερο (κίνητρα) υπάρχει ο μηχανισμός που σε βοηθά (SNS), αλλά ως προς το πρώτο (ικανότητες) θα πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στο Μοντέλο Ικανοτήτων.
Μοντέλο Ικανοτήτων
Το Μοντέλο Ικανοτήτων δημιουργήθηκε το 1970, από τον Αμερικανό ψυχολόγο Dr. David McClelland (1917-1998) και χρησιμοποιείται από πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, για να αξιολογήσουν τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσλάβουν. Η μέθοδος χρησιμοποιεί ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης τις δυνατότητες που διαθέτει ο υποψήφιος και όχι την προσωπικότητά του, την ευφυΐα του, ή τις γνώσεις του. Η μέθοδος αναπτύχθηκε κατόπιν πολυετούς έρευνας και εν κατακλείδι αποδείχθηκε πως υπάρχουν συνολικά 6 ξεχωριστές ικανότητες που όσοι άνθρωποι διαθέτουν μία ή περισσότερες από αυτές είναι αυτοί που πετυχαίνουν στη καριέρα τους και γίνονται πετυχημένοι ηγέτες.
Το Μοντέλο Ικανοτήτων αποτελείται αποκλειστικά από ικανότητες στο τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης και στο γνωστικό τομέα, ενώ απουσιάζει εντελώς ο τομέας του δείκτη νοημοσύνης (IQ). Σίγουρα χρειάζεται εξυπνάδα για να αντιληφθείς την ευκαιρία και να "μπεις στο παιχνίδι", αλλά η ύπαρξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να πετύχεις. Μάλιστα 80 - 90% από τα γνωρίσματα που προσδιορίζουν τους ηγέτες ανήκουν στο τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης!
Για να επιλέξεις τους σωστούς συνεργάτες πρέπει να επιλέξεις άτομα που διαθέτουν μία ή περισσότερες από τις συνολικά 6 ικανότητες που περιγράφονται στο Μοντέλο ικανοτήτων. Αξιολόγησε, λοιπόν, τα άτομα που θα γράψεις στη Λίστα Επαφών σου και προσδιόρισε, βάσει της γνώσης σου για αυτά, δηλαδή αν διαθέτουν κάποιες από τις ικανότητες - και ποιες! Επέλεξε όσους διαθέτουν τις περισσότερες από τις ικανότητες και ξεκίνα από αυτούς, ενώ απέρριψε όσους δεν διαθέτουν κάποια από τις ικανότητες, διότι θα είναι χάσιμο χρόνου. Να γνωρίζεις, επίσης, πως οι ικανότητες συνδέονται άμεσα με τη ζώνη ασφάλειας (comfort zone) του κάθε ανθρώπου: άνθρωποι που διαθέτουν τις ικανότητες τολμούν να δραπετεύουν έξω από τη ζώνη τους, αναζητώντας να βελτιώσουν τη ζωή τους, ενώ όσοι δεν τις διαθέτουν παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Τελικά, στο συναρπαστικό παιχνίδι κινήτρων που συμμετέχουμε, το κλειδί για να πετύχεις το στόχο σου και να αναπτύξεις την επιχείρησή σου είναι να έχεις την ικανότητα να ανακαλύψεις τις εξαιρετικές ικανότητες των άλλων!
Το Μοντέλο Ικανοτήτων αποτελείται από τις ακόλουθες 6 ικανότητες:
1. Υπερβολική Θέληση για Επιτυχίες
Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν σπουδαίοι σε οτιδήποτε κάνουν. Ψάχνουν πάντα τον καλύτερο τρόπο για να κάνουν τα αποτελέσματά τους πιο αποδοτικά και έχουν υψηλά εσωτερικά στάνταρ. Θέτουν μονίμως υψηλούς στόχους. Είναι πρωτοπόροι, επικεντρώνονται περισσότερο στο τι λέει το δικό τους μυαλό και δεν επηρεάζονται εύκολα απ’ τις άλλες απόψεις. Ξέρουν πόσο καλό χρειάζεται να είναι κάτι και δεν καθοδηγούνται από την αντίληψη των άλλων πάνω στην δουλειά τους. Τους αρέσουν οι μετρήσεις για να ξέρουν το που στέκονται, το που είναι και το που πάνε. Μπορούν να δουλεύουν για ώρες για χάρη ενός δυνατού αποτελέσματος.
Επίσης, χαρακτηρίζονται ως πρωτοπόροι (innovators), αποδέχονται την καινοτομία άμεσα και τελικά είναι αυτοί που καθορίζουν τις νέες τάσεις.
2. Επιρροή
Πρόκειται γι’ αυτούς που δημιουργούν πειστικά επιχειρήματα. Μπορούν να κεντήσουν μια παρουσίαση ώστε να κρατήσουν το κοινό αφοσιωμένο και λένε καλές ιστορίες. Μπορούν επίσης να υποστηρίξουν επαρκώς την γνώμη τους σε μια διαφωνία, και οι άλλοι πάντα ακούνε αυτά που λένε και τα σέβονται. Ξέρουν πώς να ελέγξουν μια συζήτηση και να αλλάζουν θέματα όταν χρειάζεται.
3. Αναγνώριση Μοτίβων / Εννοιολογική Σκέψη
Έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν τα προβλήματα που οι άλλοι δεν βλέπουν και να τα λύνουν. Ξέρουν πώς να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση, και μπορούν να δουν τι έχει πραγματικά σημασία εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν. Όπως λέει κι ο τίτλος δηλαδή, αναγνωρίζουν μοτίβα και βρίσκουν λύσεις.
ευκαιρίες που πιστεύουν πως θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν.
4. Ανάλυση
Σε αυτήν την μερίδα ανθρώπων αρέσει να χωρίζουν τα προβλήματα σε κομμάτια. Συνήθως αναλύουν κάθε πτυχή μιας κατάστασης και βρίσκουν την λύση. Επίσης, μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τα κρυμμένα συστατικά που λείπουν και να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στο σύστημα που ακολουθούν.
5. Αναλαμβάνουν Ρίσκα Από Μόνοι Τους
Πρόκειται γι’ αυτούς που τους αρέσει να παίρνουν πρωτοβουλίες. Είναι επίμονοι στο να παλεύουν με τα προβλήματα, τους αρέσει να δημιουργούν νέες ιδέες και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για να τις βάλουν σε εφαρμογή.
6. Αυτοεκτίμηση / Θετική Σκέψη
Οι άνθρωποι με μεγάλη αυτοεκτίμηση πιστεύουν στις ικανότητές τους και εμπιστεύονται την γνώμη τους. Δεν επηρεάζονται εύκολα απ’ τους άλλους και δεν είναι αντιδραστικοί. Ακόμα κι όταν αποτυγχάνουν έχουν την δύναμη να σταθούν στα πόδια τους και να δείξουν την επιμονή που χρειάζεται για να πετύχουν τον στόχο τους. Επίσης, θέλουν να έχουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους και επιδιώκουν να λειτουργούν ανεξάρτητα.
ΠΗΓΗ